Over Delfzijl

Delfzijl, stad aan het Wad.

Waar je op de achtergrond de meeuwen en het stapelen van zeecontainers hoort. Waar je de ziltige geur van het slik ruikt en waar je vanaf de dijk en het strand Duitsland ziet liggen aan de andere kant van de Dollard. Waar je af en toe de reusachtige cruiseschepen van de Mayerwerf voorbij ziet glijden of tijdens Delfsail de oude tall ships iet aanmeren. De stad die al honderden jaren onlosmakelijk verbonden is met schepen en water.

Een stad vol met avontuurlijke verhalen over bezettingen en overstromingen. Ook nu is het gevecht met het water te zien door hoge dijken en de zeesluis, die bewoners beschermen tegen de stormvloeden. Dit is het decor van de binnenstad Delfzijl.

Een stad met een aantrekkelijk en ruim aanbod aan winkels en horeca. Waar het goed toeven is en waar je lekker op je gemak kunt rondneuzen bij de vele winkeltjes en even rustig bij kunt komen in de restaurantjes en kroegjes. Met een breed scala aan evenementen, dat het bezoeken waard is. Delfzijl moet je leren waarderen. Het is geen stad van dertien in een dozijn. Delfzijl heeft een uniek maritiem karakter. Dus kom aan boord bij de “Havenstad Delfzijl”. We wensen u een behouden vaart.

Maritiem Delfzijl, vestingstadje met roemrucht verleden

Delfzijl is van oudsher een vesting gelegen aan de Eems. De vesting ontstond rond 1300 door de aanleg van een sluis (zijl)  aan de monding van een afwateringskanaal, de Delf. Vandaar de naam Delfzijl. Dat kanaal heet tegenwoordig Damsterdiep en loopt helemaal naar de stad Groningen.

Van meet af aan is de geschiedenis van Delfzijl verweven met het water. Al omstreeks 1350 werd de vesting bewoond en groeide het aantal inwoners. De natuurlijke havenkom van Delfzijl betekende dat er al gauw een schut- en overslagplaats ontstond voor zee- en binnenvaartschepen.

Strategisch gelegen
De ligging van Delfzijl bleek niet alleen economisch interessant. Ook militair werd het als een strategische plek gezien. Door de eeuwen heen is er om Delfzijl diverse keren gevochten. In 1591 veroverde Prins Maurits de schans op de Spanjaarden, in 1795 veroverden de Fransen Delfzijl en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd er tot twee dagen voor de capitulatie van de Duitsers hevig om Delfzijl gevochten.

Van de oude vesting is nu niet meer veel terug te zien. Het stratenpatroon is nog wel hetzelfde als in de vestingtijd. Er zijn nog steeds spuisluizen en ook is een gedeelte van de vestinggracht nog te bewonderen. Maar de oude vestingwal werd omstreeks 1875 afgegraven.

Shoppen, eten en drinken
Het winkelgebied van Delfzijl is bijzonder omdat het zich bevindt binnen de contouren van de voormalige vesting. Via twee oude waterpoorten kom je in de haven. De haven biedt fraai uitzicht op de jachthaven en de verderop gelegen industrie. Uiteraard kun je in het centrum en langs de waterkant van Delfzijl eten en drinken. In de haven bij hotel-restaurant De Boegschroef, langs de dijk bij het Eemshotel en bij visrestaurant de Kleine Zeemeermin met uitzicht op de droogvallende platen van het Eems-estuarium. In het centrum zijn Brasserie Ziel en Grand Café 't Lokaal bekende etablissementen.

Jachthavens
Met zoveel water om zich heen is het niet verwonderlijk dat er in Delfzijl voor de recreatievaarder altijd een plekje is in één van de jachthavens. Buitendijks bij Zeilvereniging Neptunus en binnendijks aan het Oude-Eemskanaal bij Jachthaven 't Dok.

VVV Info-Shop Delfzijl

Gevestigd in het MuzeeAquarium

Zeebadweg 7 - 9933 AV Delfzijl
Tel. 0596 - 63 22 77  -  E-MAIL

Maandag t/m zondag   10.00 - 17.00

Deel deze pagina